Bugün ki akşam menümde bir Gaziantep Mutfağı yemeği Ali Nazik vardı.Aslı "Ala Nazik" ten geliyor.Arapça'da "ala" güzel, "nazik" ise yemek demek.Anlatılanlara göre Yavuz Sultan Selim bir sefer sırasında Gaziantep' e gelmiş.Geldiğinde ihtişamlı bir törenle karşılanmış ve sunulan yemekler arasında Ali Nazik de varmış.Çok beğenmiş ve "Hangi eli nazik yaptı bunu?" demiş.Oradan ismi Ali Nazik kalmış.
Ali Nazik'in farklı farklı tarifleri var.Bende kendi usulümle yaptım.Tavsiyem tereyağ kullanmanız.Umarım beğenirsiniz.
Malzemeler:
3 adet topan patlıcan
300 gr kıyma
1 adet domates
1 adet kırmızı biber
1 adet soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
Yoğurt
2 diş sarımsak
Tuz,karabiber,kırmızı biber
Sos için:
Domates salçası
2 yemek kaşığı tereyağ
Hazırlanışı:
Patlıcanları yıkayın, bir kaç yerinden bıçağın ucundan deldikten sonra ateşte közleyin.
Bu sırada tencerede tereyağnı eritip kıymayı kavurun.Suyunu çektikten sonra ince ince doğranmış soğanı,kırmızı biberi (yeşil biberde olabilir) ve domatesi ekleyin.Suyunu çekene kadar pişirin.Tuzunu ve baharatlarını da ilave edin.
Patlıcanlar közlendikten sonra soyun.İçlerini bir kaşık yardımıyla çıkarın.Çıkardığınız içleri ince ince kıyın.İsterseniz çatalla ezedebilirsiniz.Amaç ince bir kıvama getirmek.İyice kıydığınız patlıcanları hafif ateşte ısıtın ve yavaş yavaş yoğurdu ekleyin.Yoğurdun kesilmemesi için patlıcanların ve tavanın çok sıcak olmaması lazım ve sürekli karıştırmalısınız.Ayrıca yoğurt ne çok sulu ne de çok katı olmalı.Dövülmüş sarımsağı ve tuzu da ekleyip altını kapatın.Servis tabağına yayın,hazırlamış olduğunuz kıymayı üzerine dökün.Üzerine de salçalı sos hazırlayıp,gezdirin.İsterseniz üzerine ince doğranmış maydanoz koyarak servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder