Pages

20 Ekim 2012 Cumartesi

0 TARHANA TARİFİ (ANKARA-ÇAMLIDERE USULÜ)


Tarhana yapımı yörelere göre değişmektedir. Ben de sizlere kendi yöremin tarifini vereceğim. Ben tarhanamı yaparken hamuruna kırmızı biber ve domates koymadım çünkü zaten pişirirken salça koyuyorum. Ama isteseniz siz koyabilirsiniz.
Malzemeler:
5 kg buğday
5 kg süzme yoğurt
1 kg un
Hamur mayası
Ilık su



Hazırlanışı:
Buğday ayıklanıp,yıkayın ve kurutun.Değirmene gönderip undan biraz irice öğütülür.
Fırından maya olarak ekmeklik hamur alın.Un ile aldığınız maya ılık su ilave edilerek karıştırın ve yumuşak bir hamur elde edin.Bir gece mayası gelmesi için bekletin.
O sırada süzme yoğurdu tuzlayıp bir kaç gün bekletin.Ara ara karıştırın.
Daha sonra öğütülmüş buğdayı derin büyük bir kaba alın.Ortasını havuz şeklinde açın.Maya ve tuzlanmış yoğurdu bu havuzun ortasına yavaş yavaş ilave ederek yoğurun.Bütün malzemeler iyice karıştırarak katı bir hamur elde edin.Temiz bir örtünün üzerine bu hamuru alın.Üzerini iyice örtüp 3 gece bekletin.Ara ara karıştırın.3 gün sonra temiz örtülerin üzerine ufak parçalara ayırarak serin.Kurudukça daha küçük parçalara ayırın.Bu işlemi kuruyuncaya kadar tekrarlayın.Kuruyan  tarhanayı kevgir yada robottan geçirin.Tekrar kurumaya bırakın.Bozulmaması için iyice kuruması gerekir.Bez torbalara yada kavanozlara koyup kaldırın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder