Pages

31 Ekim 2014 Cuma

1 KABUNE PİLAVI


Kabune Pilavı,  Isparta yöresine ait etli pilavdır. Ispartalılar genelde "Gabune" diye söylerler. İsmi neden kabune peki? Zamanında gelinin evde bulunan malzemelerle yaptığı pilava kayınvalidesi "gı bu ne" demesi ile zamanla isim değişerek bu halini almıştır. Ben de televizyonda gördüğü bu tarifi denemek istedim. Yaptım ve biz çok beğendik. Umarım siz de beğenirsiniz.

Malzemeler:

  • 500 gram kemiksiz kırmızı et
  • 2 su bardağı et
  • 3 adet soğan,
  • 2 su bardağı haşlanmış nohut
  • 125 gram tereyağ
  • Tuz, karabiber
  • Defne yaprağı

Hazırlanışı:
Eti tencereye alın ve üzerini geçecek kadar su ekleyin. 1 adet doğranmamış soyulmuş soğan, defne yaprağı, tuz ve karabiberi ekleyin ve et yumuşayıncaya kadar haşlayın. O sırada pirinci ayıklayın ve ılık tuzlu suda bekletin. Etler yumuşadıktan sonra altını kapatıp soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra etleri tel tel ayırın. İki adet soğanı yarım ay şeklinde doğrayın. Doğranmış soğanı tuz ile ovun. Tencerenin dibine soğanı yerleştirin, üzerine etleri yerleştirin. Etlerin üzerine ise haşlanmış nohutu ve son olarak su da bekletip, süzüp ve yıkadığımız pirinci yerleştirin. Eti haşladığınız sudan 2 buçuk su bardağınız tencereye ekleyin. Tereyağını fındık büyüklüğünde parçalara ayırarak pirincin üzerine ekleyin. Tuz ve karabiberi ekleyip, tencerenin kapağını kapatıp pişirmeye bırakın. Suyunu çektikten sonra altını kapatın ve bir örtüyle sarıp dinlenmeye bırakın. Servis tabağına ters çevirip, çıkarın ve sıcak olarak servis yapın.


1 yorum: