Bugün size bizim oralardan bir tarif paylaşacağım. Sanırım Ankara-Çamlıdereli olduğumu çoğunuz biliyorsunuz. Fazla bilinmese de bizim oranın en güzel Yöresel Lezzetlerinden biri Şebit yemeği. İnternet de kısa bir araştırma yaptım ancak bu yemek ile ilgili fazla bir bilgi bulamadım. Anlaşılan diğer yörelerde fazla bilinmiyor. Ancak bizim oranın en sevdiğim yemeklerinden biridir. Sizinde denemenizi tavsiye ederim. Umarım beğenirsiniz.
Malzemeler:
- 500 gr un
- Tuz
- Aldığı kadar su
Sosu için:
- 2 kg parçalanmış kemikli et
- 1 fincan
- 10-15 adet arpacık soğan
- 10 adet kurutulmuş biber
- Karabiber, tuz
- Su
- 2 adet defne yaprağı
Hazırlanışı:
Unu ve tuzu karıştırıp su ilave ederek çok sert olmayan bir hamur elde edin. Yumurtadan biraz büyük bezelere ayırın. Üzerine nemli bir bez örterek dinlenmeye bırakın. Dinlendikten sonra her bir bezeyi oklavayla 1,5-2 mm inceliğinde açın ve kızgın sacın üzerinde iki yüzü yüzü pişirin. Pişirdiğiniz her bir şebiti bir örtünün üzerine alın ve rulo halinde sarıp üzerine bez örtün. Bu şekilde bütün yufkalar bitinceye kadar pişirin ve rulo haline getirin. Daha sonra bu ruloları 3 cm eninde kesin. Bir tepsiye dik olarak dizin.
Daha sonra sosu hazırlayın. Bir tencereye eti, suyu ve defne yaprağını koyun ve pişirmeye bırakın.Etler yumuşayınca ocağın altını kapatıp biraz soğumaya bırakın. Etleri kemiklerden ayırın. Böylece kemikler yufkaları ezmemiş olacak. Suyun içinde ince kemik kalmaması için başka bir tencereye suyunu süzün. Suyun içine etleri, pirinci, soğanları ve kurutulmuş biberleri ilave edip pişirmeye bırakın. Piştikten sonra tuz ve karabiberi ilave edip, ocağın altını kapatın.
Daha önceden hazırladığınız tepsideki şebitlerin üzerine etli sosu gezdirin ve şebitlerin ıslanmasını sağladıktan sonra sıcak olarak servis yapın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder