Pages

15 Aralık 2012 Cumartesi

2 AŞURE

Aşureyi geçtiğimiz hafta yaptım ama zaman bulup da ekleyemedim.Bugüne kısmetmiş artık :) Rivayete göre Büyük Tufan'dan sonra Hz. Nuh, ellerinde kalan malzemelerin bir araya toplanmasını ve bunların karıştırılarak bir tatlı hazırlanmasını ister.Bu şekilde oluşan ilk Aşure tarifi, daha sonraki binlerce yıllık süre içinde yapılmış ve günümüze kadar gelmiştir.
Malzemeler:
5 su bardağı buğday
2 su bardağı nohut
2 su bardağı kuru fasulye
2 çay bardağı pirinç
2 adet elma
250 gr kuru kayısı
250 gr kuru incir
250 gr kuru üzüm
2 adet rendelenmiş limon kabuğu
2 adet portakal kabuğu
250 gr fındık
250 gr fıstık
250 gr badem
250 gr ceviz
Nar
6 su bardağı toz şeker
Tarçın



Hazırlanışı:
Yıkanmış buğdayı bir gece önceden sıcak su ile bir taşım kaynatın.Sabaha kadar bekletin.Fasulye ve nohutu da bir gün önceden ıslatın.Ertesi gün kabuklarını soyup ayrı ayrı kaynatın.Buğdaya nohutu, fasulyeyi ve yıkanmış pirinci ilave ederek kaynatın.
O sırada kuru kayısıları ve incirleri küp küp doğrayıp, ayrı  kaplarda ıslatın.Kuru üzümleri de yıkayıp bir kapta ıslatın.Bademleri ıslatıp kabuklarını soyun.Daha sonra elmaları soyup küp küp doğrayın.
Kaynamakta olan tencereye önce elmaları daha sonra sırasıyla kuru kayısı,inciri ve üzümleri ilave edin.Portakal kabuklarını küp küp doğrayın ve ayrı bir kapta kaynatın.Biraz yumuşadıktan sonra suyunu süzerek karışıma ilave edin.Rendelenmiş limon kabuklarını da ekleyin.Suyunu çekerse su ilave edebilirsiniz.Kaynarken şekerini ilave edin ve malzemeler yumuşayıncaya kadar kaynatın.Fındık,fıstık ve bademlerin de bir kısmını ilave edip karıştırın.Hafif koyulaşınca ocaktan alıp kaselere paylaştırın.Üzerini küçük kesilmiş kayısı,nar taneleri,fındık,fıstık,badem,ceviz ve tarçın ile süsleyip servis yapın.


2 yorum:

  1. Aşure harika görünüyor elinize sağlık bloğunuzu izlemeye aldım mutlu hafta sonu dilerim..

    YanıtlaSil